RC: Pátá vlna

Autor: Rick Yancey
Český název: Pátá vlna
Originální názevThe 5th Wave  
Knižní série: The 5th Wave #1      
Žánr: román, YA (Young Adult), Sci-Fi
Nakladatelství: Baronet (CZ), Penguin Books (En) 
Anotace:
Po První vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A Třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po Čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.

Teď se blíží Pátá vlna a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.


Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
První vlna se přivalila bez zvláštních fanfár.
Nic dramatického. Žádný šok ani úžas.

Temnota. Divoké vlny. Nákaza. Tlumič. Teď přichází Pátá vlna. Zatímco se Cassie Sullivanová pokouší přežít, Jiní spouští další fázi svého apokalyptického plánu pro lidstvo. Mimozemské invazi se už podařilo snížit lidskou populaci na polovinu a čísla stále klesají. Jediné pravidlo pro přežití na Zemi je nevěřit nikomu. Zůstat sám. Co když, je ale vaší jedinou nadějí záhadný cizinec Ewan Walker? Cassie musí zachránit bratříčka ze spárů mimozemšťanů za každou cenu. I když to možná znamená smrt. Podaří se lidstvu nakonec obhájit své postavení na Zemi nebo to znamená konec?


Nebyla by první, kterou by zabil. A nebude ani poslední.
Mělo to být snadné.

Cassie Sullivanová byla před příletem Jiných normální teenagerka. Její největší starostí byla platonická láska ke školnímu krasavci Benu Parishovi a nedokončené domácí úkoly. To byla stará Cassie. Nová Cassie střílí samopalem, skrývá se v lese a doufá v zázrak nebo smrt. 

Ben Parish měl být mrtvý. Z pohledného středoškolského atleta se díky mimozemskému viru stala pohublá mrtvola. Zombie. Touží pomstít smrt svojí rodiny a zabít pár Jiných. Kdo je ale vlastně jeho přítel a kdo nepřítel? 

Ewan Walker je záhada. Objeví se ve správný čas na správném místě. Má dokonalou historku o své minulosti, a přesto na něm něco nesedí. Každou noc se vrací z lovu a stejně nic nepřinese. Cassie se musí sama sebe ptát, jestli loví zvířata nebo lidi... 

 

Ale bez ohledu na to, jak moc se ujišťuji, se nedokážu uklidnit. 
Něco mi nedochází. Něco důležitého.

Napínavé mimozemské Sci-Fi s apokalyptickým nádechem. Pátá vlna vás rozhodně nenechá vydechnout. Kniha sleduje příběh mladé dívky, Cassie Sullivanové, která musí v době vesmírné invaze zachovávat chladnou hlavu. Už od začátku cítíte přítomnost strachu a zoufalství. Jak hlásá titulní strana obálky: Jdou si pro nás. Pro všechny.

Zajímavé na knize je, že příběh nesleduje děj jen jedné postavy. Můžeme tak vidět invazi očima Benna Parishe, Ewana nebo Cassiina bratříčka Sammyho. Možná vás ten náhlý přesun ze začátku mírně zmate, ale nakonec si zvyknete. Mě osobně se nejvíce líbil pohled Cassie, protože mám ráda knihy se silnými ženskými hrdinkami. Co se mi na knize ale opravdu líbilo, je styl psaní Ricka Yanceyho. Vyprávění většinou probíhá v myšlenkových pochodech, takže se do postav můžete krásně vžít. Myslím, že v knize ani nenajdete místo, které by vás mohlo nudit. Autor vás nutí otáček stránku za stránkou. 

 

S hlavními postavami se sžijete. Cassie je nezávislá ženská hrdinka. Ben Parish voják se smyslem pro spravedlnost. A lovec Ewan Walker má svou záhadnou aurou. Nesmím zapomenout i roztomilého bratříčka Sammyho. Dokonalá parta. Naštěstí zatím není na obzoru žádný milostný trojúhelník. Upřímně doufám, že ani nebude (team Cassie + Ewan). Prosím... Proti Benovi nic nemám, ale Ewan je Ewan. Pevně věřím, že umí číst Cassie myšlenky. Vážně. Tak trochu je opakuje nahlas. Taky je skvělý romantik, takže znovu: EWAN. Je to jasné Sci-Fi klišé, ale Cassie a Ewan se k sobě hodí. Aspoň podle mě. Trochu se bojím, co přinese druhý díl. Hlavně ne žádnou smrt. To bych nepřežila. Fandím lidstvu, takže LIDI, nemůžete vymřít. A rozhodně nesmí zemřít Ewan, Cassie nebo někdo jiný. 

Jsem opravdu zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál. Teď nepůjde ani tak o romantiku nebo záchranu příbuzného, ale asi o přežití. Lidstvo vs. Vetřelci. Přestože nefandím mimozemšťanům, bojím se že šance lidí na přežití moc reálné nejsou. Ale stejně budu držet palce. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Martinus.cz.
Knihu lze zakoupit ZDE.

SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentářů:

  1. Ami: Pááni!
    Už od té doby, kdy jsem u tebe viděla trailer na film jsem si chtěla knížku přečíst, ale zatím jsem se k ní nedostala :( Ale po tvé recenzi si budu muset pospíšit, protože si mě strašně navnadila a už teď se na knihu nesmírně těším!!!
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pátá vlna rozhodně stojí za to ;) Zamilovala jsem si ji.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Patou vlnu jsem dočetla nedávno a líbilo se mi to hrozně moc. Na to že to má pět set stránek jsem to měla přečtená za chviličku a báječně jsem si to užila. Nemůžu se dočkat Nekonečného moře a samozřejmě filmu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film se taky hrozně těším! Hlavně Ewan vypadá úplně dokonale... ;)

      Vymazat
  3. O tejto knihe počúvam zo všetkých strán. Bolo by už zrejme na čase prečítať si ju :D Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.