RC: Dívka, která se třpytila

Autor: Lauren Beukes
Český název: Dívka, která se třpytila
Originální název: The Shining Girls    
Žánr: román, thriller, A (Adult)
Nakladatelství: Jota (CZ), Mulholland Books  (En) 
Anotace:
Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. 
Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.

                                                    Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:

Splynout s davem bylo pro něj vždy lehké, přesto raději nechal berli venku. 
Zjistil, že je to dobrý způsob, jak odvést pozornost.

Krvežíznivý thriller s kapkou science fiction. Dívka, která se třpytila, je napínavý příběh vraha z minulosti, jenž pomocí magického domu cestuje napříč časem a zabíjí svoje oběti. Na stopě je mu novinářka Kirby, která naštěstí napadení přežila a nehodlá se vzdát, dokud ho nenajde. Dostane Harper nakonec Kirby a udělá z ní další zářící dívku, jejíž život vyhasl, tak rychle, jak vzplál? Nebo se hra na kočku a myš obrátí?

„Hledá se sériový vrah, běloch, pro chvíle pohody a na doživotí. 
Nepochybuju, že se ozve.“

Harper Curtis je brutální sériový vrah, který cestuje napříč dekádami a vychutnává si pátrání po svých budoucích obětech, zářících dívkách, alias mladých žen s potenciálem slibné budoucnosti. Nezná soucit. Nemá slitování.

Kirby Mazrachiová je jediná žijící zářící dívka. Pátrá po muži, který ji málem zabil a tak tvrdohlavě jde za svým plánem i přes mrtvoly. Kirby jednoduše nepřestane, dokud ho nenajde. Honba za sériovým vrahem je její jediný cíl v blízké budoucnosti. 

Dan Velasquez, ne moc úspěšný sportovní novinář, jehož koníčkem bylo kdysi hledání pravdy neobjasněných případů, se teď znovu vrací na scénu po boku nikoho jiného, než Kirby. 


„Takže by ti nemuselo vadit, kdybys mi to řekl.“
„Musíš mít klíč. A silnou vůlí posunout čas směrem, kam potřebuješ.“

Dívka, která se třpytila, rozhodně není kniha na dobrou noc. Bude vás z ní mrazit v zádech a i když dobře víte, že nechcete číst dál, nutí vás pokračovat. Pokud nemáte žaludek na brutální krvavé detaily, tak doporučuji nečíst, protože těch v knize najdete hodně. Přesto to není jenom příběh o vraždách. Autorka nezapomíná přidávat i realistické detaily z minulosti a dozvíte se i osobní příběhy Harperových obětí

Na knize se mi líbí zvlášť její pochmurný a temný nádech. Je na tom něco zajímavého. Fascinujícího. Přesto bohužel musím vytknout několik nedostatků. Jedna z hlavních chyb je, že dějová linie skáče z jedné části do druhé a pohledy vypravěčů se mění klidně i po dvou stránkách. Abych to řekla česky, tak je z toho hotový guláš. První čtvrtinu knihy jsem se marně snažila zorientovat a došla k rozhodnutí, že to nemá cenu. Postupně mi ale s přibývajícími stránkami děj začal dávat smysl, tak jsem to nevzdala. Abych vám to objasnila, tak nejen, že je děj napsán z pohledu Harpera, Kirby a Dana, ale autorka k tomu přidala i všechny oběti. K tomu si uvědomte, že skáčete přes minulost do budoucnosti a zase zpět do přítomnosti a polovina hlavního děje je zaklíčovaná mezi rostoucí počet mrtvol. No, hrůza a guláš. 


Ani k jedné z postav jsem si neudělala žádná citový vztah. To ani myslím nejde. Na výběr je totiž masochistický sériový vrah, pološílená Kirby a ubohý staromládenecký sportovní novinář, Dan. Opravdová výhra v loterii, nemyslíte? 

Co mě, ale opravdu zklamalo, byl děj. Po prvních pěti obětech, vás to umírání začne nudit. Postupně totiž dojdete k poznání, že minimálně 80% knihy se skládá z mrtvol a vražd. Čekala jsem rozhodně více pátrání po vrahovi, než brutálních detailů. Autorka se do role sériového vraha vžila na můj vkus, až moc. 

A moje finální pocity po přečtení? Spokojené vysání života. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentářů:

  1. Skvělá recenze. Jsem zvědavá, co budu na knihu říkat já, čeká na mě v knihovně :) Ale kdy se k ní dostanu, to je ve hvězdách :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ami: Přesto, že kniha vypadá strašně zajímavě si ji nejspíš nepřečtu. Není to nic pro mě :D
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.