All the Bright Places

Autor: Jennifer Niven
Originální název: All the Bright Places
Český název: Všechny malé zázraky       
Žánr: YA (Young Adult), román
Nakladatelství: Knopf (En) 

Anotace
Hvězdy nám nepřály potkají Eleanor a Park ve fascinujícím a srdcervoucím milostném příběhu o dívce, která se učí žít od chlapce, který hodlá zemřít.

Theodore Finch je fascinován smrtí a neustále vymýšlí způsoby, jak by se mohl zabít. Pokaždé ale něco dobrého, nezáleží na tom jak velkého, ho nakonec přinutí zůstat. 

Violet Markey žije pro budoucnost a počítá dny do dokončení studia, aby mohla uniknout 
z města Indiany a před bolavým žalem kvůli nedávné smrti své sestry.

Když se Finch a Violet setkají na římse školní zvonice, je nejasné kdo koho zachránil. A když se spárují pro projekt, objevování "přírodní krásy" svého státu, oba, Finch i Violet, udělají mnohem důležitější objevy: Je to jen Violet, s kterou Finch může být sám sebou- divný, vtipný, žít-naplno kluk, který vůbec není takový blázen, za jakého ho všichni mají. A je to jen Finch, s kterým Violet může zapomenout odpočítávat dny a místo toho je začít žít. Ale jak svět kolem Violet roste, Finchův se začíná zmenšovat. 

Hodnocení knihy:              Hodnocení obálky:
“Let me ask you something. Do you think there’s such a thing as a perfect day?”
“What?”
“A perfect day. Start to finish. When nothing terrible or sad or ordinary happens. 
Do you think it’s possible?”
“I don’t know.”
“Have you ever had one?”
“No.”
“I’ve never had one either, but I’m looking for it.”

Violet. Finch. A mapa plná nenavštívených míst. All the Bright Places vypraví jedinečný příběh o životě a cestě dvou mladých lidí. Violet se po smrti své sestry tajně užírá vinou. Je to její chyba, že je Eleanor mrtvá? Proč zrovna ona a ne já? Takové myšlenky ji doženou, až na okraj římsy školní zvonice, kde ve stejnou dobu uvažuje o smrti i někdo jiný. Theodore Finch. Nebo spíše asi Theodore CVOK. Podivín. Školní blázen. A hlavně ztracená existence. Jenže právě on je ten, který ji zachrání a ukáže ji, jak znovu žít. Problém ale je, že Theodore Finch není jako všichni ostatní. Temnota ho touží kousek po kousku pohltit. Jediná věc, která teď drží Finche při životě je Violet. 
“You are not alone.” 
Before I can tell him, Actually I am, which is part of the problem; 
we are all alone, trapped in these bodies and our own minds, 
and whatever company we have in this life is only fleeting and superficial

Violet Markey se po smrti Eleanor úplně uzavřela. Žádné řízení auta. Žádné psaní. Žádná budoucnost. Rozhodně není tou samou Violet, jakou byla předtím. A asi jí ani nikdy nebude. Navíc ji k tomu všemu neustále otravuje divný kluk, který ji nutí do života. 

Theodore Finch nikdy nikam nezapadne. Ve šťastných dnech svůj život žije naplno a hranice jako by pro něho neexistovali. Jenže pak stejně rychle přijdou špatné dny a jeho myšlenky se snaží ovládnout smrt. Sebevražda. Jeho nálada je nevyzpytatelná stejně jako on. Kterým Finchem je? Náladovým? Drsným? Legračním?

 

 Moody Finch. Angry Finch. Unpredictable Finch. Crazy Finch. 
But I’m not acompilation of symptoms. 
Not a casualty of shitty parents and an even shittier chemical makeup. 
Not a problem. Not a diagnosis. Not an illness. Not something to be rescued.
I’m a person.
  
Tohle je knížka, která mě úplně dostala. Jedna z těch, kdy ji po přečtení nedokážete popsat slovy, ale jen tím pocitem uvnitř. Jedinečná. Navždy vám vyrve srdce a roztrhá ho na milion kousků. All the Bright Places rozhodně není kniha o sebevraždě. Je to kniha o prožívání života. Teď. Tady. V přítomnosti. Pokud jste si zamilovali Hvězdy nám nepřály, tak určitě tuto knížku doporučuji přečíst. A pokud Hvězdy nám nepřály nemáte rádi, tak taky doporučuji. All the Bright Places totiž vůbec nejsou podobné hvězdám. Nenutí vás soucítit s hlavními hrdiny a vyždímat z vás slzy soucitu při omílání pocitu ztráty a blížící smrti. Ne. Vy sami si můžete vybrat, jestli vás příběh zasáhne. 

Kniha je vyprávěná z pohledů Violet a Finche. Mě osobně se nejvíc líbil Finchův pohled na svět. On všechno vnímá úplně jinak. V podstatě je takový lidský mimozemšťan s nápisem ŽIJ NAPLNO, na čele. Jeho postavu jsem si zamilovala víc než Violet. Asi proto, že se tolik nelituje. Hlavním hrdinou knihy a motivem je prostě Finch. Ach jo, asi mám nového knižního idola. O Finchovi bych mohla básnit dnem i nocí. Kde se na něho hrabe Augustus Waterse ;)


Tak a hezky zpátky ke knize. Spisovatelčin styl psaní mě bavil. Možná občas bych vypustila zbytečné detaily některých výletů. Jinak se to četlo úžasně. Víc než detailů, tam je naštěstí rozhovorů. Co na knize opravdu oceňuji je to, že nic nepřehání. Žádná epická love story, ani přehnaná tragédie. Je to napsané reálně a objektivně, což je u YA románů zázrak. Vím, že jste si pod tou první větou anotace:Hvězdy nám nepřály potkají Eleanor a Parkpředstavili ubrečený slaďák. A to nechci, protože to All the Bright Places není. Přečtěte si a udělejte si na ní svůj názor.

Tuto knihu od přečtení miluji. Upřímně na ni nejsem schopná napsat normální recenzi, protože to nejde. Nejradši bych ji vám strčila před oči a zahrozila: PŘEČTI SI JI a to HNED TEĎ! ;) Ale si hádám, že si většina počká na český překlad od Yoli, který se chystá. Snad to bude brzy!
SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentářů:

  1. Knihu som čítala a úprimne som ju neznášala :) Mne jednoducho nesadla (hlavne hlavná hrdinka nie), ale má všeobecne veľmi dobré ohlasy a tak som rada, že sa ti páčila a splnila tvoje očakávania.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že ta kniha nesedne úplně všem :D Je to ten typ knihy, kdy si ji buď zamiluješ nebo se ti vůbec nebude líbit. Já mám takový žánr ráda, tak jsem byla spokojená a knihu si užila ;)

      Vymazat
  2. Ell: Myslím, že hádáš správně. Já si na překlad určitě počkám, protože moje AJ není nijak skvělá. Kniha mě zaujala už obálkou a teď ta tvoje recenze... Ach jo! Já jí chci!

    OdpovědětVymazat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.