Trilogie Matched

Autor:  Ally Condieová
Český název:   Dokonalý pár  
                         Dokonalý sen
                         Dokonalý svět              
Originální název: Matched
                            Crossed
                            Reached
Žánr: YA ( Young Adult), román, Sci-fi
Nakladatelství: Knižní klub (CZ), Penguin Group (USA) 

                           Dokonalý pár 
Anotace: V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete.
Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný. 

Dokonalý sen
Anotace: Kdesi v nejisté budoucnosti pátrá Cassia ve vnějších provinciích po Kyovi, jehož sem Společnost odvedla na jistou smrt. Když zjišťuje, že se Kyovi podařilo uprchnout do velkolepých, ale divokých kaňonů, neváhá i ona riskovat život – po nebezpečném útěku z pracovního tábora se vydává po Kyových stopách do Příčného řezu, tajemného místa, v němž prý lze nalézt poslední záblesky svobodného života a možná i Vzpoury, k níž se Cassia touží přidat. Jenomže přeje si to samé i Ky, jenž toho o sobě zamlčuje mnohem víc, než se původně Cassie zdálo? A jaké tajemství skrývá Xander? Druhý díl úspěšné trilogie americké autorky Ally Condieové.
Dokonalý svět
Anotace: Poté, co Cassie zoufale hledá za hranicemi Společnosti Kye a také možnost, jak se přidat k Povstání, zjišťuje, že oba dva mohou svého cíle dosáhnout jedině tehdy, když ztratí to, na čem jim nejvíce záleží. Jeden druhého. Jejich cesty se tedy znovu rozcházejí a zatímco Ky zůstává ve vnějších provinciích, Cassie je Povstáním vyslána zpět do Společnosti... Epický závěr bestsellerové trilogie Ally Condieové o boji za možnost vybrat si v dokonalém světě budoucnosti svůj osud.

Hodnocení knih:                 Hodnocení obálek:

Moje recenze (SPOILER ALERT!)

Trilogie Matched patří mezi mé oblíbené knížky. No, abych to více upřesnila, tak spíše třetí díl: Dokonalý svět. Přestože děj není nějak extra akční a žádná šílená válka typu Hunger games nebo Divergent se v Matched nekoná, knížky zaujmou příběhem Cassie a jejích milovaných. Hlavní hrdinka se rozhodne vzepřít se "dokonalému světu", ve kterém nemá skoro žádnou možnost se rozhodovat. 
Cassie se v prvním dílu snaží přijít na to, jak chce dál žít svůj život. Jak funguje společnost kolem ní? Je všechno, co říkají správci pravda? Její dědeček před smrtí zanechá básničku, která všechno změní. Cassie si uvědomí, že její "svoboda" je omezená. K tomu se připlete ještě milostný "trojúhelník" Cassie, Kye a Xandera. Myslím, že ani nemá smysl dodávat jak to dopadne (Kye+Cassie=❤). Každému je jasné, že "sourozenecký" vztah Cassie a Xandera to daleko nedotáhne. Xander a Cassie jsou něco jako nejlepší přátelé. Ani ve snu by je nenapadlo, že se by je mohli při výběru partnerů přidělit k sobě. Jenže se to stalo. Shodou náhod, ale Cassie zjistí, že k ní přidělili i Kye. Spolužáka, o kterého se nikdy moc nezajímala, protože pocházel z vnějších provincií. Kye a Cassie se do sebe pomalu zamilují a sdílejí spolu svoje "tajemství" a touhu po skutečné svobodě. Bohužel  Cassie omylem přidělí Kayovi práci ve vnějších provinciích, která ho může stát život. Má bojovat proti rebelům.

Druhý díl mě osobně moc nebavil. Děj pokulhával a budete se muset "prokousat" k zajímavé zápletce. Všechno se točí okolo shledání Kye a Cassie. Ky uteče z obranného tábora a chce se dostat ke Cassie. Ta se, ale se mezitím vydá po jeho stopách a nakonec se šťastně shledají.. Happy end? Ne. Ještě je tu třetí díl. Moc jsem nepochopila autorčin záměr s druhým dílem. Jako by mi do Matched série moc neseděl. Možná je to i tím, že tahle kniha je vyprávěná nejen z úhlu Cassie, ale i Kye. V tomhle případě mě tedy rozhodně bavil více ten Kyův pohled.

Zato třetí díl je dokonalost sama! Autorka konečně omezila milostný život Cassie a Kye a místo toho se pořádně zaměřila na děj. Hlavní zápletka se tentokrát soustředí na boj proti společnosti. Odboj si tentokrát přichystal tajný plán. Do společnosti vypustí zákeřnou nemoc, na kterou správci nemají lék. Všechno na začátku vypadá dobře. Odboj má připravené vakcíny a tak vypadají jako milosrdní samaritáni, jenže viry začnou mutovat a odboj ztratí nad nemocí kontrolu. Aby tomu autorka připadala víc drama, tak pro jistotu nakazí i Kye, které bojuje o svůj život. Tehdy přichází na scénu hrdina Xander, který jako lékař má pomoci vyvinout protilék. Všechno na poslední chvíli dopadne dobře a dočkáme se tedy konečného happy endu. S třetím dílem jsem byla nejvíce spokojená a rozhodně o je nejlepší díl celé série. Třetí díl je vyprávěný nejen z úhlů Cassie a Kye, ale i Xandera. Upřímně mi občas dělalo problém se vyznat, v které části děje/postavy se momentálně nacházím. Od poloviny knihy se to pak zlepšilo a hltala jsem každou další stránku.


      Jinak jsou ale knížky Ally Condieové velmi inspirativní. Ukážou vám kouzlo poezie a uvědomíte si, že máte štěstí že žijete ve světě kde máte možnost rozhodovat. 


SHARE

Unknown

Zdraví Vás Ella! Vášnivá čtenářka a malířka. Milovnice horké čokolády a nekonečných seriálů...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentářů:

Okomentovat

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“
- Honoré De Balzac

Ella xo. Používá technologii služby Blogger.